HTC 10: забележителен, но все още далеч от перфектен

HTC 10

HTC 10: забележителен, но все още далеч от перфектен

Брандът се завръща на пазара с модел HTC 10, но дали това ще задоволи потребителите? В следващото кратко ревю ще се опитаме да разгадаем именно този въпрос. Както вероятно повечето от вас знаят, в последните няколко години HTC имат сериозни проблеми с намаляващи продажби и приходи. Флагманите на марката се представяха не лошо, но винаги имаше нещичко, с което не бяха достатъчно убедителни за публиката. HTC One M9 и неговите проблеми с прекомерното загряване, както и проблеми с камерата на други модели. HTC 10 на теория ще отсрами предшествениците си, но да видим дали това е така на практика.

Телефонът се очаква в началото на май на цени от 750 евро. HTC 10 наистина изглежда свежо. Устройството притежава заоблени ръбове, придаващи му приятен завършек и удобен захват. Едно нововъведение са капацитивните бутони на лицевата част, които заместват софтуерните си предшественици и е скрита т.н. „черна ивица“ непосредствено под дисплея. В средата се намира капацитивен „home“ бутон с функция за разпознаване на пръстови отпечатъци.
В HTC 10 е премахнат инфрачервения порт, което лишава потребителите от удобството да ползват телефона като ТВ дистанционно например.

Вероятно феновете на марката знаят за качествата на аудио модулите, които се вграждат в тези телефони. Тук и HTC не изневерява на себе си и предлага премиум звук с т.н. BoomSound технология. Интересна подробност, е че вместо стандартните два говорителя в долната част, сега те са разпределени по един в горната и долната част на телефона.

Флагманът на компанията се представя подобаващо на синтетичните тествове за производителност. Ето сравнение на трите основни телефона в този клас в AnTuTu:
– HTC 10 – 121 948 точки
LG G5 – 134 989 точки
Samsung Galaxy S7 – 131 380 точки

HTC 10 back

 

Ще са налични два варианта в зависимост от размера на вградената памет – 32 и 64GB. Това не трябва да ни притеснява, тъй като присъства microSD слот за разширителни карти.

Малка „изненада“ е липсата на Super AMOLED дисплей, който се очакваше по предварителни слухове. Въпреки това, 5.2″ екран с qHD резолюция се справя доста прилично. Няма спор обаче, че Galaxy S7 сияе с неговия дисплей (Super AMOLED).
HTC 10 е захранен с 3000mAh батерия, което не изглежда внушаващо на фона на големия 5.2″ екран. В определени моменти телефонът сякаш изпада в „енергийна дупка“ и само за няколко часа батерията е на нула. За повечето хора ежедневното зареждане на смартфона им не е нещо изненадващо. Но тук архитектите на HTC са помислили и за нуждите на потребители, ползващи наистина интензивно телефона си и са вградили Quick Charge порт със съответното зарядно. Както говори и името, тази технология предлага скоростно зареждане на устройството в критични ситуации.

През 2016 все повече се фокусира върху камерите на смартфоните. Тук отново няма как да пропуснем да споменем Samsung Galaxy S7, спечелил бързо славата си на телефон с една от най-качествените камери на пазара. От HTC представиха нова технология – UltraPixel 2 с по-голям физически размер на фото сензора, което теоретично подрежда апарата в по-висок клас. Конкретно HTC 10 е с 12Mpx камера. Снимките са добри, но само толкова. Определено има проблеми с фокусирането, особено във видео режим.

В заключение представяме основните плюсове и минуси, които биха ви помогнали при взимането на решение за закупуване на този телефон:

+ Дизайн
+ Производителност (с малки изключения)
+ Добър софтуер
+ Качество на звука
+ Разширяема памет (microSD)
– „Енергийни дупки“
– Фокусът на камерата не винаги е на ниво

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *