Google Ara – модулен телефон, който ще видим на пазара

google ara

Google Ara – модулен телефон, който ще видим на пазара

За проекта Ara на Google се заговори още през 2014 година. Целта му е създаването на смартфон, който се сглобява от различни компоненти по желание на клиента, точно като пъзел.  Така потребителите ще имат възможност да закупят само модулите, които наистина ще използват. Друго предимство на устройството е, че лесно ще бъде обновявано и променяно спрямо желанията на неговия собственик. Всеки  потребител ще си има собствен уникален модулен телефон. Не на последно място е намаляването на разходите за ремонт, просто ще се ремонтира или заменя с нов само дефектиралия модул.

Модулният телефон трябваше да бъде представен в началото на 2015 година, но претърпя отлагане за края на настоящата 2016 година. Обещанията  са за търговски продажби за масовите потребители през 2017 година. Причината е, че това е една съвсем нова технология, която има нужда от време за създаване и време за тестване. Очакваше се пилотното тестване и стартирането на продажбите да започне от Пуерто Рико, но сега търси друга страна за домакин на събитието. Въпросите, които остават  са три:

  • Ще бъдат ли достатъчно стабилни и здрави връзките между тялото и модулите?
  • Само от магазин на Google ли ще могат да бъдат закупувани модулите?
  • Кой ще може да произвежда части за мобилния смартфон Ara и ще има ли достатъчно разнообразие?

Отговори на някои от тези въпроси бяха дадени на конференцията на разработчиците на Google I/O 2016. Оказа се, че красивите модули ще са с лесен и стабилен монтаж и няма да бъдат разделени с метални прегради. Самият модулен смартфон ще бъде красив, лек и тънък. Освен това ще бъде използван съвременният USB порт Type C. Докато преди се говореше за евтин модулен смартфон, сега вече става въпрос за един елегантен, атрактивен и модерен проект Ara Premium. Модулите ще бъдат шест на брой, а партньорите на Google за производството им са станали повече. В партньорство с Google ще работят E-Ink, Toshiba, Sony Pictures Home Entertainment и други известни компании.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *