BlackBerry преустановява производството на телефони

blackberry

BlackBerry преустановява производството на телефони

Вярно ли е това или са просто слухове? Дали загубите на пазарен дял през последните години ще принудят компанията да спре да произвежда мобилни телефони? Очакванията за растеж на софтуер бизнеса на фирмата се оправдават, но загубите на потребители през последните години носят и лоши финансови резултати. Това е една от причините компанията да съкрати част от персонала си.

Опит за възстановяване на позициите на пазара за смартфони  бе извършен през есента на 2015 година. Тогава Blackberry Limited представи първия си смартфон, работещ с операционната система Android, PRIV. Веднага стана ясно, че е моделът е от висок ценови клас и е скъп за голяма част от потребителите. Въпреки че притежава 18MP камера, позволяваща заснемане на видео във формат 4К и много други екстри, той не успя да донесе очакваните приходи от продажби. Това накара управляващите сериозно да се замислят каква да бъде бъдещата им политика, относно производството на телефони.

През април 2016 година Карл Вайс, отговорник за световните продажби на компанията, съобщи, че усилията на Blackberry ще се насочат основно към производството на софтуер, защото производството на смартфони не им носи желаните печалби. Анализаторите считаха за странни очакванията за приход от продажба на софтуер на стойност 500 милиона долара, но това стана факт, по думите на Вайс.

Дали от Blackberry окончателно ще спрат да произвеждат нови модели смартфони ще разберем в бъдеще, защото се появи и друга интересна информация. Тя гласи, че се очакват два нови модела да се появят на пазара през есента на тази година. Това са и думите на генералния директор на компанията Джон Чен. Използваната операционна система ще бъде отново Android. Дори се споменават и имената, които ще носят смартфоните –  Hamburg и Rome. Основната разлика между тях се очаква да бъде в използваната клавиатура – физическа и виртуална. Очакваната цена на устройствата е от порядъка на 300 – 400 долара, която ще доведе до ръст на продажбите.

Твърде рано е да се отписва известната компания от пазара на смартфони, по-добре е да изчакаме до есента. Да не забравяме, че Blackberry имат все още много лоялни клиенти (по данни от март това са 23 000 000 души) и по-голямата част от тях са потвърдили, че ще им останат верни.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *