Стъклен или фолио протектор?

стъклен протектор

Стъклен или фолио протектор?

Вероятно сте се сблъсквали с широко разпространените фолио протектори за мобилни устройства. На практика те представляват лист прозрачен мек PVC филм, който покрива дисплея на телефона, таблета и т.н. Предназначението на фолиото е да пази от надраскване, което наистина не е за подценяване. С времето започнаха да се промотират и „противоударни“ фолио протектори, които обаче са по-скоро маркетингово явление, отколкото реален продукт.

Сигурно много от Вас чуват за пръв път термини като „стъклен протектор„, „закалено стъкло“, „темперирано стъкло“, „tempered glass protector“ и др. Това са синоними за един и същи вид продукт, защитаващ основно дисплея на мобилните устройства. Този вид аксесоар навлезе едва от 1-2 години на пазара.

Основни разлики между фолио и стъклени(противоударни) протектори

Цена: Фолио протекторите са многократно по-евтини от стъклените. Един фолио протектор варира средно между 2 и 6лв., докато един качествен стъклен протектор е не по-малко от 10-15лв., а за отделни модели/марки цените мога да стигнат над 40лв. Разликата в цената идва от материалите и технологията на изработка.

Твърдост: Тук няма база за сравнение, тъй като всички фолио протектори защитават само от повърхностно надраскване. Те са изключително тънки (обикновено не повече от 0.10мм). Стъклените протектори от своя страна са масивни (0.10-0.50мм), с много голяма твърдост и осигуряват защита от леки до умерени удари. Силен удар може да разруши протектора, но дисплея на устройството ще се запази здрав.

Усещане при допир: Качествените стъклени протектори имат покритие, което максимално се доближава до това на екрана на телефона, така че потребителя да не усети разлика. Високият клас удароустойчиви стъкла са със заоблени ръбове и олеофобно покритие за по-лесно почистване. Фолио протекторите обикновено са леко „сухи“ при допир, което променя чувствителността и дори пречи на моменти.

Поставяне: Ако някога сте поставяли фолио проктектор, то със сигурност знаете колко труден и времеотнемащ процес може да бъде това. Наистина поставянето на PVC протектор, без да се оставят въздушни балончета и отпечатъци, понякога е мисия невъзможна. От своя страна един качествен стъклен протектор може да бъде поставен идеално и без особени приготовления. Най-важното, разбира се, е дисплеят на устройството да бъде предварително идеално почистен.

Какъв стъклен протектор да изберете?

Едно можем ясно да заявим – няма как да намерите качествен удароустойчив протектор под 10лв. Тук за съжаление цената определя качеството, а висок клас материали и изработка не съответстват на ниска цена. Евтин стъклен протектор би създал илюзорното чувство на сигурност, което може да изиграе лоша шега в най-неподходящия момент. Също така е изключително важно да подберете протектор, който отговаря точно на Вашия телефон/таблет, а не универсален такъв.

Съветваме Ви да инвестирате малко повече в защитата на устройствата си, защото това със сигурност ще Ви спести много разходи и нерви в бъдеще.

Имате ли нужда от стъклен протектор? 

Много по-лесно и евтино е да се подмени протектора, отколкото дисплея. Оставяме на Вас да прецените дали си заслужава инвестицията.

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *