Извит (3D) стъклен протектор – какво трябва да знаем преди покупка?

3D извит закален стъклен протектор

Извит (3D) стъклен протектор – какво трябва да знаем преди покупка?

Ние от Zakaleno.com непрестанно следим най-актуалните защитни аксесоари за мобилни устройства. Опитваме се не просто да предложим огромен асортимент, а да предоставим на клиента максимална яснота за всеки продукт. Това е възможно след задълбочено проучване и тестване на отделните артикули. За съжаление доста от търговците на мобилни аксесоари в България си спестяват подробности за някои специфики на продукти от каталозите си. Съобразно естеството на сайта ни и потребителското търсене решихме да внесем малко яснота и безпристрастно да представим няколко типа закалени стъклени протектори с пълно покритие, започващи да набират популярност.

Както може би сте забелязали, все повече от новите смартфони се произвеждат със заоблени в периферията си дисплеи. При някои това е съвсем леко загатнато, а при други е ясно изразено и видимо. Това на пръв поглед красиво дизайнерско решение, е с различна приемственост сред потребителите. Неоспорим факт е, че извитите дисплеи определено са по-податливи на счупване, поради издадената си форма. Като пример ще дадем Edge серията на Samsung, след появата на която зачестиха посещенията в сервизи за смяна на дисплеи. За съжаление при повечето мобилни устройства подмяната на дисплей е финансово неоправдана услуга, която освен скъпа, невинаги е със задоволителен резултат.

Сред защитните аксесоари стават все по-популярни закалени стъкла за смартфони с частнично или цялостно извит екран. Този нов продукт на различни места се подвизава с името 3D протектор, 4D протектор, 5D (и повече измерения : ) закалено стъкло. Реално представлява стъклен протектор, най-често с цветна рамка с идеята да се покрие изцяло екрана на смартфона, включително извивките. При покупката на такъв продукт трябва да се внимава, защото в повечето случаи маркетинга изпреварва реалните ползи от него.

Извит стъклен протектор

Около 90-95% от масово продаваните на пазара стъклени протектори с пълно покритие са с лепило само под цветната рамка. Това е технологично по-лесен и по-евтин вариант, с което крайната цена на продукта да бъде поносима за клиента. Поради липсата на лепило под прозрачната активна зона на протектора, той буквално „пружинира“ при допир. Дори в началото да не се усети, с времето това създава проблеми при работата с тъча на екрана. Без да има здрава основа, на която да бъде залепен, този вид протектор става изключително податлив на спукване, дори и от съвсем лек удар.

Наличието на залепваща зона само в краищата може да ни направи неприятна изненада, особено в комбинация с по-плътен гръб/калъф на телефона. Поради по-слабата си адхезия, този вид протектори започват да се отлепват от екрана доста скоро след монтажа.

Стъклен протектор по краищата си

 

При някои протектори се забелязва и т.н. светлинен ефект на дъгата (rainbow effect) – поради разликата в прозрачността и наличието на въздух между дисплея и протектора се появяват цветни оттенъци във видимия спектър. Това е изключително неприятно, особено на едноцветен фон.

Стъклен протектор с ефект на дъгата

 

Предлагат се стъклени протектори с пълно покритие, които са от плоско 2.5D закалено стъкло (2.5D е показател за „притъпен“ ръб, а не извит профил на стъклото). При тях реално не се следва извивката на екрана по краищата, а по-скоро тя се „маскира“ под цветната рамка. В това няма нищо лошо, когато извивката е малка. При модели с по-големи извивки, резултатът е далеч от задоволителен.

За радост на потребителите има протектори, които са с лепило по цялата си площ и следват извивките. Те са за изключително малък набор от модели, най-вече за топ сериите на Apple и Samsung. С тях също трябва да се внимава, особено при монтаж на плътен калъф/гръб, за да се избегне отлепването им по периферията. Предлагат се и т.н. case-friendly извити протектори, за които е предвиден и оставен аванс в краищата.

mocolo_3d_tempered_glass_galaxy

Case-friendly 3D стъклен протектор

 

В обобщение можем да дадем следните съвети при избор на стъклен протектор с пълно покритие:

  • потърсете в интернет информация, снимки и видео ревюта за конкретния продукт
  • избягвайте закупуване на стъклен протектор с лепило само в краищата си
  • по-добре плоско закалено стъкло с лепило по цялата си площ, отколкото нискокачествен извит протектор
  • не се доверявайте само на написаното в описанието и/или върху опаковката на продукта
  • изисквайте подробна информация от продавача, преди да закупите продукта

Сподели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *